کد خبر 126615
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۵

صادرات دام سبك در راستاي ايجاد ارزش افزوده بيشتر در دستور كار وزارت جهاد كشاورزي قرار گرفته است؛ اقدامي كه به گفته مدير كل مركز اصلاح نژاد و بهبود توليدات دامي وزارت جهادكشاورزي در سال گذشته نيز پيگيري و حدود ۳۵۰‌هزار راس دام سبك به كشورهاي حوزه خليج‌فارس و حدود ۱۰۵۰ راس دام سنگين (تليسه) به صورت موردي به كشورهاي افغانستان و تاجيكستان صادر شد.

به گزارش مشرق به نقل از شرق،اين اقدام دولتي‌ها در حالي است كه بازار داخلي از كمبود گوشت و گراني ناشي از اين مهم رنج مي‌برد. به نظر مي‌رسد دستگاه‌هاي دولتي بي‌توجه به مسايل جاري كشور پيگيري برنامه‌هاي خاص را مدنظر قرار داده‌اند؛ برنامه‌هايي كه به باور كارشناسان و فعالان اين حوزه در راستاي تامين منافع گروهي خاص صورت مي‌گيرد.

به باور فعالان اين حوزه اين اقدام وزارت جهاد كشاورزي به معناي خارج شدن اين نهاد دولتي از زنجيره تنظيم بازار گوشت و بي‌اعتنايي به تقسيم كار ملي در اين حوزه است و مي‌تواند اقدامات صورت‌گرفته در وزارت صنعت، معدن و تجارت براي بازگشت آرامش به بازار را نيز تحت‌الشعاع قرار دهد. بنابر اين گزارش براساس اعلام امير مفتخري‌كاشاني در سال‌جاري نيز ۳۵۰‌هزار راس دام سبك تا پايان خردادماه به كشورهاي عربي صادر خواهد شد.

صادرات دام سبك اما در حالي جزو برنامه‌هاي وزارت جهاد كشاورزي قرار گرفته است كه بازار داخلي از سال گذشته با كمبود گوشت قرمز مواجه بوده و در همين راستا مجوز واردات صدهزار تن گوشت براي تامين نياز بازار از طرف اين وزارتخانه صادر شد.

 اين اقدام وزارت جهاد كشاورزي هرچند با توجيه ايجاد ارزش افزوده بيشتر صورت گرفته است اما سوال اينجاست كه آيا ايجاد ارزش افزوده بيشتر به تنهايي مي‌تواند توجيه مناسبي براي بر هم خوردن نظم بازار، نوسانات شديد و رشد تا ۶۰‌درصدي قيمت گوشت و ايجاد مشكل براي دستگاه‌هاي متولي تنظيم بازار باشد. به باور فعالان بازار و متوليان تنظيم بازار در صورتي كه دام صادرشده سال گذشته در داخل مورد استفاده قرار مي‌گرفت نياز واردات كشور تا ۲۰‌درصد كاهش پيدا مي‌كرد.

براساس اين گزارش مديركل مركز اصلاح نژاد و بهبود توليدات دامي وزارت جهادكشاورزي با اعلام اينكه در سال‌جاري ۳۵۰‌هزار راس دام سبك تا پايان خردادماه سال‌جاري به كشورهاي عربي صادر خواهد شد، گفت: مجوز صادرات به دام مولد را نمي‌دهيم. امير مفتخري‌كاشاني در گفت‌وگو با مهر درخصوص ميزان صادرات دام سبك به كشورهاي عربي اظهار داشت: سال گذشته حدود ۳۵۰‌هزار راس دام سبك به كشورهاي حوزه خليج‌فارس و حدود ۱۰۵۰ راس دام سنگين (تليسه) به صورت موردي به كشورهاي افغانستان و تاجيكستان صادر شد.

به گفته وي، صادرات دام سبك حدود ۶۰۰‌هزار دلار ارزآوري براي كشور به همراه داشته است. كاشاني دليل استقبال كشورهاي عربي از دام سبك ايراني را پرورش ارگانيك اين دام دانست و افزود: به دليل اينكه دام سبك ايراني به روش سنتي پرورش داده مي‌شود و از علوفه‌هاي طبيعي مراتع تغذيه مي‌كند، كشورهاي عربي از خريد اين دام بسيار استقبال مي‌كنند.

وي همچنين از صادرات ۳۵۰‌هزار راس دام سبك تا پايان خردادماه سال‌جاري به كشورهاي حاشيه خليج‌فارس خبر داد. مديركل مركز اصلاح نژاد و بهبود توليدات دامي وزارت جهادكشاورزي در عين حال تصريح كرد: البته فقط دام سبك مازاد نر پروار شده اجازه صادرات دارد و ما مجوز صادرات به دام مولد نمي‌دهيم.

مديركل مركز اصلاح نژاد و بهبود توليدات دامي وزارت جهادكشاورزي در ادامه درخصوص اقدامات وزارت جهادكشاورزي براي دامدارها عنوان كرد: براي تامين تليسه مورد نياز تسهيلاتي با نرخ سود چهار‌درصدي به دامدارها واگذار شد، ضمن اينكه صد‌ميليارد تومان نقدينگي در قالب تسهيلات كم‌بهره به صندوق حمايت از محصولات دامي به تشكل‌ها واگذار شد تا آنها بتوانند علوفه مورد نياز خود را وارد كنند.

وي درنظرگرفتن اعتباري براي عفو جرايم ديركرد و تمديد بازپرداخت دامدارها، اعطاي تسهيلات كم‌بهره تا سقف ۳۰‌ميليون تومان به صورت بلاعوض براي بهينه‌سازي سيستم سوخت‌رساني جهت افزايش بهره‌وري دامداري‌ها، جلوگيري از واردات شيرخشك در راستاي حمايت از توليدكنندگان و در اختيار قراردادن ارز دولتي براي واردات انواع نهاده‌ها و همچنين ماشين‌آلات تخصصي را از جمله مهم‌ترين برنامه‌هاي وزارت جهادكشاورزي براي حمايت از توليدكنندگان دامي از اواخر سال گذشته تاكنون عنوان كرد.
اولويت با بازار داخل باشد

اقدام وزارت جهادكشاورزي در صادرات دام سبك و سنگين نه‌تنها مورد تاييد فعالان بازار و توليد‌كنندگان اين بخش نيست بلكه صداي اتحاديه واردكنندگان گوشت قرمز و سفيد را نيز درآورده است چراكه به باور رييس اين اتحاديه اولويت بايد با تامين نياز بازار داخلي باشد‌. حسين صدر با بيان اين مطلب كه اين اتحاديه در راستاي ساماندهي و نظم‌بخشي به حوزه واردات گوشت قرمز و سفيد تشكيل شده است به شرق گفت: واردات گوشت بايد در راستاي تنظيم بازار و حمايت از توليد داخل صورت گيرد تا از اين رهگذر شاهد بازاري آرام باشيم. صدر در ادامه اين اقدام وزارت جهادكشاورزي را ناشي از بي‌برنامگي دانست و خاطر نشان كرد: نبايد فراموش كرد صادرات دام سبك و سنگين در سال گذشته در شرايطي صورت گرفته است كه بازار داخلي به واسطه كمبود گوشت با نوسان قيمت همراه بود و متوليان تنظيم بازار با مشكلات مضاعفي روبه‌رو شدند.

به گفته رييس اتحاديه وارد‌كنندگان گوشت قرمز و سفيد، صادرات دام در حالي كه كشور براي تامين نياز داخلي روي به واردات دام سبك و گوشت قرمز آورده است هيچ توجيهي ندارد و بايد به دنبال علت اين مهم بود. وي ايجاد ارزش افزوده ناشي از صادرات دام در برابر زيان‌هاي ناشي از كمبود گوشت در بازار را بسيار ناچيز دانست و ادامه داد: ما زماني مي‌توانيم به صادرات فكر كنيم كه با مازاد توليد روبه‌رو باشيم‌. وي يكي از برنامه‌هاي اتحاديه واردكنندگان گوشت قرمز و سفيد را خودكفايي در توليد گوشت اعلام كرد و گفت: ما به عنوان يك تشكل وارداتي برنامه خودكفايي در توليد گوشت را تدوين كرده‌ايم تا در صورت مساعدت مسوولان به اجرا گذاشته شود و حال سوال اينجاست كه چرا وقتي فعالان بخش‌خصوصي به‌دنبال قطع وابستگي به واردات هستند وزارت جهاد كشاورزي خلاف جريان حاكم بر بازار اقدام به صادرات دام و افزايش ميزان وابستگي بازار به واردات مي‌كند.

حسين صدر با اشاره به مشكلات كنوني واردات و تامين ارز يادآور شد: مسوولان جهاد كشاورزي بايد به اين نكته نيز توجه داشته باشند كه در حال حاضر ارز وارداتي بايد صرف واردات كالاهاي واسطه‌اي و مواد اوليه شود. رييس اتحاديه واردكنندگان گوشت قرمز و سفيد با تاكيد بر افزايش قيمت گوشت براي ايران در بازارهاي جهاني‌، تصريح كرد: امروز برزيل و استراليا به‌عنوان دو قطب بزرگ توليد و صادرات دام سنگين و سبك شناخته مي‌شوند و عمده نياز ايران نيز از اين دو كشور تامين مي‌شود.

وي افزود: وقتي توليد‌كنندگان گوشت در اين كشورها با علم به نياز ايران به گوشت قيمت خود را براي مشتري‌هاي ايراني بالا مي‌برند شايسته نيست وزارت جهاد كشاورزي نياز به واردات را به واسطه صادرات دام افزايش دهد. حسين صدر با بيان اين مطلب كه اين اتحاديه آمادگي دارد تا در زمينه واردات دام مولد براي خودكفايي در توليد گوشت مشاركت داشته باشد، گفت: با‌توجه به ظرفيت‌هاي موجود در اين اتحاديه امكان كاهش قيمت تمام‌شده گوشت وارداتي و در نهايت كاهش ۳۰‌درصدي قيمت گوشت در بازار نيز وجود دارد كه رسيدن به اين مهم نيز نيازمند همكاري دستگاه‌هاي دولتي با اين اتحاديه است.

براساس اين گزارش فعالان بازار نيز رضايتي از نوسانات قيمتي در اين حوزه ندارند و خلاف تصور معتقد به تثبيت قيمت‌ها و تداوم توليد و مصرف پايدار هستند. اتفاقي كه به گفته حسين صدر مي‌توان با در اولويت قراردادن خودكفايي در توليد گوشت به آن دست يافت تا شاهد كاهش و در نهايت قطع وابستگي به واردات در اين حوزه باشيم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس